Ajka új kerékpárútja a fenntarthatóság jegyében: 1340 méter bicikliút TósokberéndenKözélet 

Ajka új kerékpárútja a fenntarthatóság jegyében: 1340 méter bicikliút Tósokberénden

Ajka legújabb kerékpárútja már tesztelhető, amely a Liszt Ferenc utcától a Kristály sportpályáig vezet. Ajka ezzel tovább bővíti kerékpárút-hálózatát: a legújabb, 1340 méteres szakaszt Tósokberénden szeptember 19-én mutatták be a kerékpárosoknak. A résztvevők nemcsak az új útvonalat próbálhatták ki, hanem megismerhették a város további zöld fejlesztési terveit is, amelyek a fenntarthatóság jegyében valósulnak meg.

Az Európai Mobilitási Hét keretében szeptember 19-én délután Tóth Gergely stratégiai referens vezetésével a bátor vállalkozók kétkerekűvel is kipróbálhatták az új, 1340 méter hosszú kerékpárút szakaszt, amely a Liszt Ferenc utcától indul, és a Kristály sportpályáig vezet. Az eseményt hetek óta hirdették, mégis kevesen csatlakoztak, annak ellenére, hogy az időjárás tökéletes volt a kerékpározáshoz.

A túrázók lelkes kis csoportja azonban kiválóan érezte magát a néhány kilométeres út során, amely lehetőséget adott tartalmas beszélgetésekre is. Tóth Gergely ismertette a kerékpárút fejlesztési történetét és jövőbeli terveit, miközben a résztvevők kérdéseket tehettek fel a projekttel kapcsolatban.

A tervezés és megvalósítás kihívásai

Az új kerékpárút nem egy hirtelen ötlet eredménye. A projekt tervei már 2016-ban elkészültek, és a városvezetés a helyi kerékpáros egyesületekkel is egyeztetett a tervezés során. Az egyesületek aktívan közreműködtek a javaslatok megfogalmazásában, mivel fontos volt számukra, hogy a kerékpárút ne csak biztonságos, de kényelmes is legyen. A kivitelezésnél hangsúlyt kapott a megfelelő burkolat, a jelzések láthatósága és a biztonságos átkelőhelyek fontosságát.

Tóth Gergely a bejárás során kiemelte, hogy az első szakasz már 2014-ben elkészült a belvárosból a Liliom utcáig, de a most átadott új szakasz megvalósítása során számos kihívással szembesültek. Az egyik legnagyobb probléma a vízelvezetés volt. A tervezőknek olyan megoldásokat kellett találniuk, amelyek biztosítják, hogy a kerékpárút burkolata ne károsodjon az esőzések során, és a víz gyorsan lemenjen az útról. A hatékony vízelvezetési rendszer kiépítése különösen fontos volt ezen a szakaszon, mivel a korábbi útszakaszoknál tapasztalták, hogy a víz felgyülemlése miatt gyakran sérült az útburkolat.

Közvilágítás: Biztonság az esti órákban

A kerékpárút biztonságát növelve a városvezetés különös figyelmet fordított a megfelelő közvilágítás kiépítésére is. A teljes szakasz korszerű LED-lámpákkal lett felszerelve, amelyek nemcsak energiatakarékosak, de kiváló fényviszonyokat is biztosítanak a kerékpárosok számára az esti órákban. Az új közvilágítás a kerékpárút mentén elhelyezett jelzőtáblák és útburkolati jelek láthatóságát is javítja, így a biciklisek és a gyalogosok biztonságosan közlekedhetnek sötétedés után is. Tóth Gergely kiemelte, hogy a korszerű világítási rendszer fontos lépés a város fenntartható közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésében, hiszen ezzel az éjszakai kerékpározás is biztonságosabbá válik.

Zöldítés és fenntarthatóság

A kerékpárút megépítése nem csupán a város közlekedésfejlesztési terveinek része, hanem Ajka Zöld Város Programjába is illeszkedik. A városvezetés célja, hogy a fenntartható közlekedési megoldások mellett a zöld infrastruktúra is fejlődjön. Ennek érdekében a kerékpárút mentén fákat ültetnek, és a tervek szerint egy liget is létrejön. A fák nemcsak esztétikai szempontból fontosak, hanem hozzájárulnak a levegő minőségének javításához, és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez is.

Tóth Gergely elmondta, hogy a kerékpárút-hálózat további fejlesztése is folyamatban van. A következő lépés a Padragi úton és a Deák Ferenc utcán történő bővítés lesz, amelyek révén a város kerékpárút-hálózata összekapcsolódik majd a környező településekkel is. A város lakosai emellett részt vehetnek egy kerékpáros kérdőív kitöltésében, amelyben javaslatokat tehetnek arra, hogy hol és milyen módon fejlesszék tovább az infrastruktúrát.

Lakossági visszajelzések

A túra során részt vevők közül többen is pozitívan nyilatkoztak az új fejlesztésről. Csizmadia Győzőné, aki szintén csatlakozott a túrához, elmondta, hogy örömmel látja a város zöld fejlesztéseit, és különösen elégedett az új bicikliút minőségével. – „Ez egy hatalmas előrelépés a város számára, hiszen a közlekedés mellett a környezetvédelem is fontos szerepet kap” – mondta.

Somogyi László egy gyakorlati kérdést is feltett a referensnek: vajon keskenyebb lett-e az autósok számára fenntartott útfelület? Tóth Gergely megnyugtatta, hogy az út szélessége nem változott, de optikailag a szegélyek kialakítása miatt tűnhet kisebbnek. Mindezek ellenére fontos szempont volt, hogy a kerékpárosok és autósok egyaránt biztonságosan közlekedhessenek.

A jövő útján

A kerékpárút fejlesztései mellett Ajka városa továbbra is elkötelezett a fenntarthatóság és a zöld közlekedési megoldások iránt. A városvezetés azt reméli, hogy az új kerékpárút-hálózat nemcsak a helyi lakosok, hanem a turisták körében is népszerű lesz, hozzájárulva ezzel a város környezetbarát imázsához. A Kristály sportpályánál tartott rövid pihenő után a biciklisek elégedetten tértek haza, biztosak lehettek abban, hogy Ajka városa valóban törődik a kerékpáros közlekedés jövőjével.

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks